20191112 bigOriginal
1967
Ja, bland annat det här:

Vietnamkriget <> Svältkatastrof i Biafra <> Martin Luther King och Robert F Kennedy skjuts till döds

<> Studentrevolten i Paris - de Gaulle tvingas på flykt <> Andy Wharol utställning i Stockholm <> Pragvåren - Invasion av Tjeckoslovakien <> Kravaller i Båstad <> Kårhusockupationen <> Black Power hälsning i Mexico OS <> (och även införande av postnummer i Sverige)


Utifrån sin bok ”68” berättar den kände historikern, DN-journalisten och författaren Henrik Berggren om efterkrigstidens mest mytomspunna år - i Sverige och i världen. Fortfarande efter ett halvt sekel väcker årtalet starka känslor. Men, vad var det egentligen som hände? För en del handlar det om ett ögonblick då frihetens portar tycktes ligga inom räckhåll. För andra väcker det ilska över militanta studentuppror som ruskade om både politiker och en föräldrageneration världen över. Åren runt 68 präglades också av en ny syn på kärlek och sex, men relationerna i vardagslivet förblev ofta desamma. För många var 68 något som utspelade sig någon annanstans. 

De flesta läste inte Marx, rökte inte hasch eller lyssnade på Jimi Hendrix utan tittade på High Chaparral och Forsytesagan, drack mellanöl och gillade Anna-Lena Löfgrens ”Lyckliga gatan”.

Efter föreläsningen dricker vi eftermiddagskaffe och äter en smörgås i Postmuseums restaurang.


Tid och platsOnsdag den 13 november 14.00Samling13.45 Postmuseum, Lilla Nygatan 6 i entrénPris210 kr resp 260 för ej medlemAntal platserMin 40 max 60 deltagareAnmälan senast22 oktoberBetalning senast29 oktoberAnsvarigBirgitta Ellius 073 079 02 42 birgitta@ellius.se